divendres, 25 de gener del 2013

Temporada Gastronòmica de la Matança i la Quaresma


L’associació Cuines de la Vall de Camprodon proposa per setè any els seus menús temàtics en el marc de la Temporada Gastronòmica de la Matança i de la Quaresma, del 26 de gener al 10 de febrer i de l’11 de febrer al 3 de març, respectivament.

 

La Temporada gastronòmica de la Matança i de la Quaresma aplega enguany 11 establiments de restauració que presentaran les seves propostes culinàries a partir de dissabte 26 de gener. Les Cuines de la Vall de Camprodon preparen nous plats en aquest temps de renovació del rebost de les cases i amb els productes que l’hivern porta a taula.
Els cicle de les estacions és l’origen del calendari gastronòmic català. A muntanya, on encara es mantenen les dinàmiques de la cuina de subsistència, amb l’arribada del fred, a les cases s’aprofiten les baixes temperatures per renovar el rebost. De primer es consumeixen els productes que encara resten de la darrera Matança, surten els pernils i llangonisses que hem reservat fins al final. Aquesta festa de la carn, el Carnaval, culmina amb la Matança del porc i el gran ventall de nous productes: del perol, bufes, ventres, bulls i botifarrons blancs i negres; per assecar, llangonisses, fuets, xorissos i pernils; però també llangonissetes, cansalada, costelló i ossos salats i, per quan arribi el moment de segar i batre, deliciosos confits en oli i llard. La Matança és una festa que dura tot un dia i en la que es consumeixen les parts del porc que no es podran conservar.
La Matança, però, suposa també un canvi en l’alimentació, perquè els productes acabats d’elaborar necessiten temps per arribar a ser mengívols, car s’han d’assecar. En el calendari cristià, la Quaresma és temps de penitència. Nosaltres en fem una lectura en clau pràctica: l’abstinència de la carn és fruit del saber, és una decisió higiènica i saludable a l’espera del moment que es pugui tornar a entrar al rebost. Gastronòmicament, això suposa la introducció d’aliments alternatius, sovint també conservats, com són les salaons. Llegums i verdures d’hivern acaben de composar la dieta d’aquesta època de l’any.
Un dels trets principals de la Vall de Camprodon és la seva riquesa gastronòmica, tant pel llegat històric, que ha marcat una cuina tradicional de gran qualitat, com per les noves propostes que sorgeixen de les joves cuines creatives. La Temporada Gastronòmica de la Matança i la Quaresma a les nostres cuines respon a la voluntat de recuperar i donar difusió a la cultura i la tradició gastronòmica de la nostra vall. Esperem que, durant aquest temps gaudireu, com nosaltres, de la riquesa de la nostra cuina d’hivern.

Els restaurants on podreu degustar aquestes especialitats són: Beget, MAS EL SUNYER; Camprodon, EL PONT 9; Espinavell, LES PLANES, CAN JORDI; Llanars, HOTEL GRÈVOL SPA; Molló, HOTEL CALITXÓ, EL COSTABONA; Setcases, CAN JEPET, PIRINEU, CAN TIRANDA; Tregurà, FONDA RIGÀ

 

Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada