L’associació
Cuines de la Vall de Camprodon proposa per setè any els seus menús temàtics en
el marc de la Temporada Gastronòmica de
la Matança i de la Quaresma, del 26 de gener al 10 de febrer i de l’11 de
febrer al 3 de març, respectivament.
La Temporada gastronòmica de la Matança i de la Quaresma aplega enguany
11 establiments de restauració que presentaran les seves propostes culinàries a
partir de dissabte 26 de gener. Les Cuines de la Vall de Camprodon preparen
nous plats en aquest temps de renovació del rebost de les cases i amb els
productes que l’hivern porta a taula.
Els cicle de les estacions és l’origen del
calendari gastronòmic català. A muntanya, on encara es mantenen les dinàmiques
de la cuina de subsistència, amb l’arribada del fred, a les cases s’aprofiten
les baixes temperatures per renovar el rebost. De primer es consumeixen els
productes que encara resten de la darrera Matança, surten els pernils i
llangonisses que hem reservat fins al final. Aquesta festa de la carn, el
Carnaval, culmina amb la Matança del
porc i el gran ventall de nous productes: del perol, bufes, ventres, bulls
i botifarrons blancs i negres; per assecar, llangonisses, fuets, xorissos i
pernils; però també llangonissetes, cansalada, costelló i ossos salats i, per
quan arribi el moment de segar i batre, deliciosos confits en oli i llard. La
Matança és una festa que dura tot un dia i en la que es consumeixen les parts
del porc que no es podran conservar.
La Matança, però, suposa també un canvi en
l’alimentació, perquè els productes acabats d’elaborar necessiten temps per
arribar a ser mengívols, car s’han d’assecar. En el calendari cristià, la
Quaresma és temps de penitència. Nosaltres en fem una lectura en clau pràctica:
l’abstinència de la carn és fruit del saber, és una decisió higiènica i
saludable a l’espera del moment que es pugui tornar a entrar al rebost.
Gastronòmicament, això suposa la introducció d’aliments alternatius, sovint
també conservats, com són les salaons. Llegums i verdures d’hivern acaben de
composar la dieta d’aquesta època de l’any.
Un dels trets principals de la Vall de Camprodon és la seva riquesa
gastronòmica, tant pel llegat històric, que ha marcat una cuina tradicional de
gran qualitat, com per les noves propostes que sorgeixen de les joves cuines
creatives. La Temporada Gastronòmica de
la Matança i la Quaresma a les nostres cuines respon a la voluntat de
recuperar i donar difusió a la cultura i la tradició gastronòmica de la nostra
vall. Esperem que, durant aquest temps gaudireu, com nosaltres, de la riquesa
de la nostra cuina d’hivern.
Els restaurants on podreu degustar aquestes especialitats són: Beget,
MAS EL SUNYER; Camprodon, EL PONT 9; Espinavell, LES PLANES, CAN JORDI;
Llanars, HOTEL GRÈVOL SPA; Molló, HOTEL CALITXÓ, EL COSTABONA; Setcases, CAN
JEPET, PIRINEU, CAN TIRANDA; Tregurà, FONDA RIGÀ
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada