L’associació
Cuines de la Vall de Camprodon proposa per vuitè any els seus menús temàtics en
el marc de la Temporada Gastronòmica de
la Matança i de la Quaresma, del 15 de febrer al 2 de març i del 8 de març al
23 de març, respectivament.
La Temporada gastronòmica de la Matança i de la
Quaresma aplega enguany 10 establiments de restauració que presentaran les
seves propostes culinàries a partir de dissabte 15 de febrer. Les Cuines de la
Vall de Camprodon preparen nous plats en aquest temps de renovació del rebost
de les cases i amb els productes que l’hivern porta a taula.
Els cicle de les estacions
és l’origen del calendari gastronòmic català. A muntanya, on encara es mantenen
les dinàmiques de la cuina de subsistència, amb l’arribada del fred, a les
cases s’aprofiten les baixes temperatures per renovar el rebost. De primer es
consumeixen els productes que encara resten de la darrera Matança, surten els
pernils i llangonisses que hem reservat fins al final. Aquesta festa de la
carn, el Carnaval, culmina amb la Matança
del porc i el gran ventall de nous productes: del perol, bufes, ventres,
bulls i botifarrons blancs i negres; per assecar, llangonisses, fuets, xorissos
i pernils; però també llangonissetes, cansalada, costelló i ossos salats i, per
quan arribi el moment de segar i batre, deliciosos confits en oli i llard. La
Matança és una festa que dura tot un dia i en la que es consumeixen les parts
del porc que no es podran conservar.
La Matança, però, suposa
també un canvi en l’alimentació, perquè els productes acabats d’elaborar
necessiten temps per arribar a ser mengívols, car s’han d’assecar. En el
calendari cristià, la Quaresma és temps de penitència. Nosaltres en fem una
lectura en clau pràctica: l’abstinència de la carn és fruit del saber, és una
decisió higiènica i saludable a l’espera del moment que es pugui tornar a
entrar al rebost. Gastronòmicament, això suposa la introducció d’aliments
alternatius, sovint també conservats, com són les salaons. Llegums i verdures
d’hivern acaben de composar la dieta d’aquesta època de l’any.
Un dels trets principals de la Vall de Camprodon és
la seva riquesa gastronòmica, tant pel llegat històric, que ha marcat una cuina
tradicional de gran qualitat, com per les noves propostes que sorgeixen de les
joves cuines creatives. La Temporada
Gastronòmica de la Matança i la Quaresma a les nostres cuines respon a la
voluntat de recuperar i donar difusió a la cultura i la tradició gastronòmica
de la nostra vall. Esperem que, durant aquest temps gaudireu, com nosaltres, de
la riquesa de la nostra cuina d’hivern.
Els restaurants on podreu degustar aquestes
especialitats són: Camprodon, EL PONT 9; Espinavell, LES PLANES, CAN JORDI;
Llanars, HOTEL GRÈVOL SPA; Molló, HOTEL CALITXÓ, EL COSTABONA; Setcases, CAN
JEPET, PIRINEU, CAN TIRANDA; Tregurà, FONDA RIGÀ
Bon
profit!
Vall de Camprodon, 13 de febrer
de 2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada