Temps de
Matança, temps de Quaresma
L’associació
Cuines de la Vall de Camprodon proposa per onzè any els seus plats i menús
temàtics en el marc de la Temporada
Gastronòmica de la Matança i de la Quaresma, del 22 de gener al 10 de febrer
i del 12 de febrer al 4 de març, respectivament.
La
Temporada gastronòmica de la Matança i de la Quaresma aplega 11 establiments de
restauració que presentaran les seves propostes culinàries a partir de dilluns 22
de gener. Les Cuines de la Vall de Camprodon preparen nous plats en aquest
temps de renovació del rebost de les cases i amb els productes que l’hivern
porta a taula.
Els
cicle de les estacions és l’origen del calendari gastronòmic català. A
muntanya, on encara es mantenen les dinàmiques de la cuina de subsistència, amb
l’arribada del fred, a les cases s’aprofiten les baixes temperatures per
renovar el rebost. De primer es consumeixen els productes que encara resten de
la darrera Matança, surten els pernils i llangonisses que hem reservat fins al
final. Aquesta festa de la carn, el Carnaval, culmina amb la Matança del porc i el gran ventall de
nous productes: del perol, bufes, ventres, bulls i botifarrons blancs i negres;
per assecar, llangonisses, fuets, xorissos i pernils; però també
llangonissetes, cansalada, costelló i ossos salats i, per quan arribi el moment
de segar i batre, deliciosos confits en oli i llard. La Matança és una festa
que dura tot un dia i en la que es consumeixen les parts del porc que no es
podran conservar.
La
Matança, però, suposa també un canvi en l’alimentació, perquè els productes
acabats d’elaborar necessiten temps per arribar a ser mengívols, car s’han
d’assecar. En el calendari cristià, la Quaresma és temps de penitència.
Nosaltres en fem una lectura en clau pràctica: l’abstinència de la carn és
fruit del saber, és una decisió higiènica i saludable a l’espera del moment que
es pugui tornar a entrar al rebost. Gastronòmicament, això suposa la
introducció d’aliments alternatius, sovint també conservats, com són les
salaons. Llegums i verdures d’hivern acaben de composar la dieta d’aquesta
època de l’any.
Un dels trets principals de la
Vall de Camprodon és la seva riquesa gastronòmica, tant pel llegat històric,
que ha marcat una cuina tradicional de gran qualitat, com per les noves propostes
que sorgeixen de les joves cuines creatives. La Temporada Gastronòmica de la Matança i la Quaresma a les nostres
cuines respon a la voluntat de recuperar i donar difusió a la cultura i la
tradició gastronòmica de la nostra vall. Esperem que, durant aquest temps
gaudireu, com nosaltres, de la riquesa de la nostra cuina d’hivern.
Els
restaurants on podreu degustar aquestes especialitats són: Camprodon, EL PONT 9,
HOTEL CAMPRODON; Espinavell, LES PLANES, CAN JORDI; Llanars, HOTEL GRÈVOL SPA;
Molló, HOTEL CALITXÓ, EL COSTABONA; Setcases, CAN JEPET, PIRINEU, CAN TIRANDA;
Tregurà, FONDA RIGÀ.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada