Les Temporades gastronòmiques

Temporada gastronòmica de la Matança i la Quaresma
tres setmanes abans de Carnaval i tres després

Amb l'arribada del fred les feines a l'hort i al camp s'aturen. A les cases, però, s'inicia un nou cicle: cal aprofitar les baixes temperatures per renovar el rebost. De primer, es consumeixen els productes que encara resten de la darrera Matança, surten els pernils, llangonisses i fuets que hem reservat fins al final. Aquesta festa de la carn, el Carnestoltes, culmina amb la Matança del porc. La Matança és una festa que dura tot un dia i en la que es consumeixen les parts del porc que no es podran conservar. També suposa un canvi en l'alimentació, perquè els productes acabats d'elaborar necessiten temps per arribar a ser mengívols.

En el calendari cristià la Quaresma és temps de penitència. Gastronòmicament suposa la introducció d'aliments alternatiu, sovint també ben conservats, com són les salaons. Llegums i verdures d'hivern acaben de composar la dieta s'aquesta època de l'any.


Temporada gastronòmica del Poltre
dues setmanes a mitjans de maig
Una de les tradicions més arrelades a la Vall de Camprodon ha estat i és la transhumància lligada a la cria de cavalls i mules. Un exponent de la gran repercussió n'és la Tria de Mulats d'Espinavell, que té lloc cada 13 d'octubre quan s'agrupen les eugues que pasturen a alta muntnya i es baixen al poble per fer-ne la tria, és a dir, separar-ne els pollins i introduir-los en les línies de comercialització.

Les Cuines de la Vall de Camprodon, coneixent les qualitats nutritives i el sabor de la carn de poltre i apostant pel manteniment d'un sector tradicional i, alhora, estratègic, hem decidit abordar aquest producte tot portant-lo a les nostres taules per fer-ne difusió i pedagogia. Aquesta decisió no hauria estat possible sense la participació decidida de l'Associació de Criadors d'Eugues de Muntanya del Ripollès.Temporada gastronòmica de la Trumfa
dues setmanes últimes de setembre

La trumfa o patata, és un cultiu d'estiu que dóna els seus fruits en finalitzar l'agost i durant el mes de setembre. És llavors el millor moment per degustar la patata i l'ocasió per cuinar-la en totes les seves varietats.

A la Vall de Camprodon on el clima és idoni tant per la producció com per la conservació d'aquest tubercle i on d'antic s'hi ha cultivat amb magnífics fruit, els restaurants esmercem esforços i enginy per oferir les propostes gastronòmiques més diverses, ja sigui provenint de la cuina més tradicional com endinsant-nos en la cuina creativa d'autor.

Aquesta temporada compta amb la col·laboració de la Cooperativa Ramadera de Molló i és un dels exponents de la voluntat de l'entitat per donar sortida als productes locals i potenciar els petits productors.