dimarts, 19 de febrer del 2013

Fòrum Gastronòmic Girona'13

Els propers dies 24, 25 i 26 de febrer, arriba el Fòrum Gastronòmic a Girona, amb tres fòrums especialitzats: Fòrum Empresa, Fòrum Dolç i Fòrum vi, a més de la programació general de tallers, xerrades, debats, conferències i demostracions de cuina en directe, la fira d'expositors amb tasts i les activitats de formació que ells patrocinen, i el Fòrum dels nens.

Una gran ocasió per aprendre, conèixer, veure i tastar!


Més informació al lloc web Fòrum Gastronòmic 2013 Girona

dimecres, 13 de febrer del 2013

Conferència/Taula rodona: "Turisme, cuina i territori"

Turisme, cuina i territori: Conferència/taula rodona organitzada per Tribuna de Girona conjuntament amb el Fòrum Gastronòmic el proper dilluns dia 18 de febrer de 2013, amb el títol:
 
A la primera part de l’acte el sr. José Antonio Donaire, professor de la Facultat de Turisme i director de l'Institut d'Estudis Turístics (INSETUR ) de la UdG farà una conferència sobre les relacions entre turisme i territori.
 
A la segona part, s’obrirà un temps pel debat i la reflexió amb la partició del mateix Donaire, i els cuiners Artur Martínez (restaurant El Capritx, Terrassa) i Oriol Rovira (restaurant Els Casals, Sagàs), guardonats amb una estrella de la guia Michellin i que participaran al Fòrum Gastronòmic Girona 2013.
 
Moderarà i conduirà l’acte el sr. Pep Palau, gastrònom i co-director del Fòrum Gastronòmic.
 
L’acte és gratuït i començarà a les 19:30h a l’Espai Caixa de la Plaça Poeta Marquina nº10 de Girona.
És obligatori tramitar la inscripció  -AQUÍ-
Les places són limitades

divendres, 8 de febrer del 2013

Un tast de la Temporada Gastronòmica de la Matança i la Quaresma



Temporada Gastronòmica de la Matança i de la Quaresma, 
del 26 de gener al 10 de febrer i de l’11 de febrer al 3 de març, a les Cuines de la Vall de Camprodon

Des del restaurant Can Jordi d'Espinavell i el restaurant de la 
Fonda Rigà de Tregurà, tradició, cultura i gastronomia en el marc de les temporades gastronòmiques.

Vídeo de Valldecamprodontv.com

divendres, 25 de gener del 2013

Temporada Gastronòmica de la Matança i la Quaresma


L’associació Cuines de la Vall de Camprodon proposa per setè any els seus menús temàtics en el marc de la Temporada Gastronòmica de la Matança i de la Quaresma, del 26 de gener al 10 de febrer i de l’11 de febrer al 3 de març, respectivament.

 

La Temporada gastronòmica de la Matança i de la Quaresma aplega enguany 11 establiments de restauració que presentaran les seves propostes culinàries a partir de dissabte 26 de gener. Les Cuines de la Vall de Camprodon preparen nous plats en aquest temps de renovació del rebost de les cases i amb els productes que l’hivern porta a taula.
Els cicle de les estacions és l’origen del calendari gastronòmic català. A muntanya, on encara es mantenen les dinàmiques de la cuina de subsistència, amb l’arribada del fred, a les cases s’aprofiten les baixes temperatures per renovar el rebost. De primer es consumeixen els productes que encara resten de la darrera Matança, surten els pernils i llangonisses que hem reservat fins al final. Aquesta festa de la carn, el Carnaval, culmina amb la Matança del porc i el gran ventall de nous productes: del perol, bufes, ventres, bulls i botifarrons blancs i negres; per assecar, llangonisses, fuets, xorissos i pernils; però també llangonissetes, cansalada, costelló i ossos salats i, per quan arribi el moment de segar i batre, deliciosos confits en oli i llard. La Matança és una festa que dura tot un dia i en la que es consumeixen les parts del porc que no es podran conservar.
La Matança, però, suposa també un canvi en l’alimentació, perquè els productes acabats d’elaborar necessiten temps per arribar a ser mengívols, car s’han d’assecar. En el calendari cristià, la Quaresma és temps de penitència. Nosaltres en fem una lectura en clau pràctica: l’abstinència de la carn és fruit del saber, és una decisió higiènica i saludable a l’espera del moment que es pugui tornar a entrar al rebost. Gastronòmicament, això suposa la introducció d’aliments alternatius, sovint també conservats, com són les salaons. Llegums i verdures d’hivern acaben de composar la dieta d’aquesta època de l’any.
Un dels trets principals de la Vall de Camprodon és la seva riquesa gastronòmica, tant pel llegat històric, que ha marcat una cuina tradicional de gran qualitat, com per les noves propostes que sorgeixen de les joves cuines creatives. La Temporada Gastronòmica de la Matança i la Quaresma a les nostres cuines respon a la voluntat de recuperar i donar difusió a la cultura i la tradició gastronòmica de la nostra vall. Esperem que, durant aquest temps gaudireu, com nosaltres, de la riquesa de la nostra cuina d’hivern.

Els restaurants on podreu degustar aquestes especialitats són: Beget, MAS EL SUNYER; Camprodon, EL PONT 9; Espinavell, LES PLANES, CAN JORDI; Llanars, HOTEL GRÈVOL SPA; Molló, HOTEL CALITXÓ, EL COSTABONA; Setcases, CAN JEPET, PIRINEU, CAN TIRANDA; Tregurà, FONDA RIGÀ

 

Bon profit!

dimarts, 8 de gener del 2013

Ajuts Leader: sessions informatives




Nova convocatòria d’ajuts per a la diversificació econòmica de les zones rurals del programa Leader corresponent a l’any 2012, després de publicar-se l’ordre aprovant les bases al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Hi haurà una partida de 924.780 euros pel territori del Ripollès, la Vall del Ges, Orís i Bisaura i, per quarta vegada, serà gestionada per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. Els ajuts van destinats principalment a PIMES, emprenedors i microempreses del sector agroalimentari o turístic i les microempreses de qualsevol sector (comerços inclosos) que vulguin fer inversions destinades a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris i agrobotigues, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques i conservació i millora del patrimoni rural.
La convocatòria estarà oberta 45 dies, fins el dia 11 de febrer,  i els beneficiaris, que han de fer una inversió mínima de 12.000 euros (sense iva inclòs), poden obtenir un 35% del total de la inversió i poden arribar al 40% si apliquen un programa de millora de RSE (Responsabilitat Social Empresarial).
Els interessats a entrar a la convocatòria o a obtenir més informació poden adreçar-se al’Associació Leader, ubicada al Consorci Ripollès Desenvolupament (P.I Els Pintors. C/ Joan Miró 2-4 de Ripoll. Tel. 972 704 499), o al Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura (C/ Enric Prat de la Riba, 17 de Torelló. Tel. 938 592 226). També poden contactar a través del correu electrònic leader@ripollesgesbisaura.org.
Els ajuts Leader estan finançants pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya.

dilluns, 31 de desembre del 2012

Bon Any

Amb algunes de les imatges del mercat tancat de Ripollès, celebrat el passat 10 de desembrea serrat- Mariner Ambients, on les Cuines de la Vall de Camprodon van ser-hi presents, donant suport al producte agroalimentari local, us desitgem un Feliç 2013!



divendres, 7 de desembre del 2012

Nosaltres també hi col·laborem!


Amb la Guardiola del Mercat de Nadal Solidari de la Vall de Camprodon, els restaurants de les Cuines de la Vall de Camprodon, també col·laborem a la campanya.
De dissabte 8 a dilluns 31 de desembre, la guardiola recollirà les aportacions econòmiques voluntàries dels nostres clients.