Temps de Matança, temps de Quaresma
Dotzena Temporada Gastronòmica
de la Matança i la Quaresma
L’associació
Cuines de la Vall de Camprodon proposa per dotzè any els seus plats i menús
temàtics en el marc de la Temporada
Gastronòmica de la Matança i de la Quaresma, de l’11 de febrer al 3 de març
i del 6 al 24 de març, respectivament.
La
Temporada gastronòmica de la Matança i de la Quaresma aplega 11 establiments de
restauració que presentaran les seves propostes culinàries a partir del dia 11 de
febrer. Les Cuines de la Vall de Camprodon preparen nous plats en aquest temps
de renovació del rebost de les cases i amb els productes que l’hivern porta a
taula.
Els cicle
de les estacions és l’origen del calendari gastronòmic català. A muntanya, on
encara es mantenen les dinàmiques de la cuina de subsistència, amb l’arribada
del fred, a les cases s’aprofiten les baixes temperatures per renovar el
rebost. De primer es consumeixen els productes que encara resten de la darrera
Matança, surten els pernils i llangonisses que hem reservat fins al final.
Aquesta festa de la carn, el Carnaval, culmina amb la Matança del porc i el gran ventall de nous productes: del perol,
bufes, ventres, bulls i botifarrons blancs i negres; per assecar, llangonisses,
fuets, xorissos i pernils; però també llangonissetes, cansalada, costelló i
ossos salats i, per quan arribi el moment de segar i batre, deliciosos confits
en oli i llard. La Matança és una festa que dura tot un dia i en la que es
consumeixen les parts del porc que no es podran conservar.
La Matança,
però, suposa també un canvi en l’alimentació, perquè els productes acabats
d’elaborar necessiten temps per arribar a ser mengívols, car s’han d’assecar.
En el calendari cristià, la Quaresma
és temps de penitència. Nosaltres en fem una lectura en clau pràctica:
l’abstinència de la carn és fruit del saber, és una decisió higiènica i
saludable a l’espera del moment que es pugui tornar a entrar al rebost.
Gastronòmicament, això suposa la introducció d’aliments alternatius, sovint
també conservats, com són les salaons. Llegums i verdures d’hivern acaben de
composar la dieta d’aquesta època de l’any.
Un dels trets principals de la Vall de Camprodon és
la seva riquesa gastronòmica, tant pel llegat històric, que ha marcat una cuina
tradicional de gran qualitat, com per les noves propostes que sorgeixen de les
joves cuines creatives. La Temporada
Gastronòmica de la Matança i la Quaresma a les nostres cuines respon a la
voluntat de recuperar i donar difusió a la cultura i la tradició gastronòmica
de la nostra vall. Esperem que, durant aquest temps gaudireu, com nosaltres, de
la riquesa de la nostra cuina d’hivern.
Els
restaurants on podreu degustar aquestes especialitats són: Camprodon, EL PONT 9,
HOTEL CAMPRODON; Espinavell, LES PLANES, CAN JORDI; Llanars, HOTEL GRÈVOL SPA;
Molló, HOTEL CALITXÓ, EL COSTABONA; Setcases, CAN JEPET, PIRINEU, CAN TIRANDA;
Tregurà, FONDA RIGÀ.
Bon profit!
Vall
de Camprodon, 5 de febrer de 2019
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada