dilluns, 24 de setembre del 2012

Presentació del projecte Ens Mengem la Vall


Com sabeu, a l’Associació Cuines de la Vall de Camprodon portem uns quants anys treballant en la promoció dels productes locals del nostre territori. Així, la Trumfa de la Vall de Camprodon i el Poltre de Muntanya del Ripollès han estat protagonistes de temporades gastronòmiques, exposicions i xerrades, així com de presentacions arreu de Catalunya, de l’estat i en les nostres accions internacionals. Sempre hem cregut que la promoció d’aquests productes suposava donar a conèixer un territori, un paisatge i una manera de viure, alhora que donava una identitat molt clara a la nostra cuina.

Com sempre, però, vam voler anar més enllà i l’any 2011 ens vam presentar a la convocatòria de les beques Educar menjant de la Fundació Jaume Casademont amb el projecte Ens mengem la Vall, pensat per treballar sobre els productes locals en el marc escolar, tant amb l’alumnat dels diferents cicles com amb mares i pares, i amb mestres i personal de suport de menjador. Vam obtenir la beca i durant el curs 2011-2012 l’alumnat de l’escola Doctor Robert de Camprodon ha pogut veure i viure el cicle d’aquests dos productes, l’ha pogut treballar i l’ha pogut degustar. La cirereta d’aquest pastís ha estat l’elaboració d’uns materials pedagògics que suposen la consolidació d’aquest projecte per l’autonomia que donen a l’escola en la seva gestió.

I, per poder compartir totes les experiències viscudes durant el curs passat i donar a conèixer aquests materials, les Cuines de la Vall de Camprodon es complauen a convidar-vos a la Presentació del projecte Ens Mengem la Vall, que tindrà lloc el proper dimecres, 3 d’octubre de 2012, a les 18h00, a la sala de plens de l’Ajuntament de Camprodon.

Esperem que ens podreu acompanyar en aquesta sessió que, de ben segur, encara ens donarà més idees per seguir promocionant els nostres productes, el nostre territori i la nostra cuina. Si us plau, confirmeu la vostra assistència abans del 30 de setembre al telèfon 972 740 936, de 10h00 a 13h30.

diumenge, 26 d’agost del 2012

Temporada gastronòmica de la Trumfa


L’associació Cuines de la Vall de Camprodon proposa per setè any els seus menús temàtics en el marc de la Temporada Gastronòmica de la Trumfa, del 15 al 30 de setembre de 2012.



La Temporada gastronòmica de la Trumfa aplega 12 establiments de restauració de la Vall que presentaran les seves propostes culinàries a partir de dissabte 15 de setembre. Per setena vegada, la trumfa, cultivada aquí des d’antic, serà la protagonista de plats i acompanyaments a les Cuines de la Vall de Camprodon.
La Trumfa conreada a les nostres muntanyes creix lentament i acumula nutrients i qualitats organolèptiques excel·lents. L’alçada, la terra i el clima fan que cada any torni a arribar una patata nova de textura forta i sabor profund i inigualable.
De nou, doncs, la Trumfa torna a ser protagonista de tardor de les nostres taules. Un producte de qualitat, car l’Agrupació de Productors de Trumfes de la Vall de Camprodon, sota el paraigua de la cooperativa Ramadera de Molló, segueix desenvolupant el seu projecte de qualificació. Tant si el cultiu es realitza seguint el mètode convencional, com el de producció en ecològic, la Trumfa de la Vall de Camprodon manté la certificació de garantia, un cultiu respectuós amb la terra i un procés de traçabilitat garantida. Un any més, tenim a les nostres mans un fruit exquisit, ple de possibilitats culinàries i de matisos.
Els restaurants de la Cuina de la Trumfa, són: Beget, MAS EL SUNYER; Camprodon, EL PONT 9, HOTEL ANTIC MAS; Espinavell, LES PLANES, CAN JORDI; Llanars, HOTEL GRÈVOL SPA; Molló, HOTEL CALITXÓ, EL COSTABONA; Setcases, CAN JEPET, PIRINEU, CAN TIRANDA; Tregurà, FONDA RIGÀ

Bon profit!

dimecres, 6 de juny del 2012

Les Cuines al Pallars!


El passat dilluns 4 de juny, les Cuines de la Vall de Camprodon, amb l'Eva Martínez, van participar en una de les taules rodones de les jornades d'intercanvis d'experiències: Els productes locals a la restauraciódel projecte Al teu Gust. Aliments del Pallars.
Més informació a forumgastronomic.com, cuina.cat, ajuntamentdetremp.catpirineustelevisio.com.

dimecres, 23 de maig del 2012

Forma't amb les Cuines: Curs- Tast de formatges


Dins de la programació Forma't amb les Cuines 2012, el proper 30 de maig, de 18.00 a 20.30 hores, tindrà lloc el Curs- Tast de formatges, seguint la línea iniciada l'any passat.



CURS-TAST DE FORMATGES

30 de maig de 18h a 20.30h
Al Restaurant El Pont 9

Programa

1.       Els tres tipus de llet i els tractaments
2.       Els tipus de pasta i les diferents quallades i fermentacions
3.       Les maduracions
4.       Les sensacions organolèptiques i el tast
5.       Què cal tenir en compte a l’hora d’escollir un formatge
6.       La conservació i el tall
7.       El consum

Imparteix el curs

Mariona Rota Cano
Enginyera Tècnica Agrícola
Lcda. en Ciència i Tecnologia dels Aliments

Col.labora

Restaurant El Pont 9 (Cami de Cerdanya, 1 - 17867 Camprodon)

Preu del curs

Establiments associats: 30 €
No associats: 45 €

Organitza

Cuines de la Vall de Camprodon

Inscripcions

Fins el 28 de maig de 2012, trucant al 972 740 936 (Teresa) o a través del correu electrònic aodlrural.vdc@gmail.com

dimarts, 22 de maig del 2012

Ens Mengem la Vall: Anem a sembrar trumfes!

Una nova activitat, Anem a Sembrar Trumfes, continua amb el cronograma del projecte Ens mengem la Vall,de les Cuines de la Vall de Camprodon, guanyador d'una de les beques Educar Menjant de la Fundació Jaume Casademont.




Dimecres 9 de maig. 
Són les nou del matí i un autocar de la Teisa ens espera davant la porta de l'escola Dr. Robert. Els i les alumnes de tercer i quart de primària pugem dalt de l'autobús i anem a Molló. En Joan Buixeda, de Can Illa, és al camp de dalt. Hem de caminar una mica, però la pujada és força planera. Allí, l'Eva Martínez, secretària de les Cuines de la Vall de Camprodon, ens parla del procés de cultiu de les trumfes a la nostra Vall i com l'alçada i el clima les fan tan bones. En Joan Buixeda ens explica com funciona la maquinària i com sembren les trumfes, la preparació abans de la sembra i com parlar amb altres productors, veure i compartir experiències sempre és enriquidor.



Tornem a l'autocar i ara anem cap a Can Freixa. Allí, amb l'Enriqueta Poch, podem veure com es tallen les trumfes, mirant que hi quedin de dos a tres grills.


Hem de pujar al tros on, enguany, sembraran les trumfes. La pujada ens obre la gana, esmorzem i, amb la panxa plena, en Ramon i l'Àngel Freixa ens expliquen com preparen el camp, posen el fil i marquen a cop de sabata la terra on, després, amb el sarró ple i ben lligat i les aixades de punta a la mà, fan el forat i hi posen el tros de trumfa grillat.





Arriba el moment i podem clavar l'aixada i col·locar la llavor al forat fet, tapant-lo amb cura després, atents a les indicacions de Ramon Freixa.



Moltes gràcies Joan!
Moltes gràcies Enriqueta, Ramon i Àngel!
Moltes gràcies Eva!

dimecres, 16 de maig del 2012

Temporada gastronòmica del Poltre


L’associació Cuines de la Vall de Camprodon proposa per sisè any els seus menús temàtics en el marc de la Temporada Gastronòmica del Poltre, del 12 al 27 de maig de 2012.



La Temporada gastronòmica del Poltre aplega aquest any 12 establiments de restauració que presentaran les seves propostes culinàries a partir de dissabte 12 de maig. Les Cuines de la Vall de Camprodon segueixen apostant per la carn de poltre, més enllà de la gastronomia, donant suport a la pagesia que, amb el seu bestiar i les seves labors, contribueixen a mantenir el paisatge de la Vall com un territori rural, viu i ric.
La cria d’eugues és una de les tradicions més arrelades a la Vall de Camprodon –l’exponent més conegut és la Tria de Mulats d’Espinavell, cada 13 d’octubre-, però la carn de poltre mai havia estat objecte d’un consum especial al nostre territori i la major part d’animals es destinaven a l’exportació. No obstant, les seves característiques nutritives i el seu sabor la posaven en situació de ser un producte de primera qualitat. Coneixedors d’aquestes peculiaritats, als restaurants hem apostat fort i hem anat desplegant un receptari que recull plats tradicionals i innovadors i que dóna protagonisme a totes les peces de l’animal.

Després de sis temporades, la carn de Poltre de muntanya del Ripollès està present a les nostres cartes al llarg de tot l’any i ja s’ha convertit en un dels productes diferenciats a la Vall de Camprodon que ens dóna nom a tot Catalunya.

Enguany, els restaurants on podreu degustar aquestes especialitats són: Beget, MAS EL SUNYER; Camprodon, EL PONT 9,  HOTEL ANTIC MAS; Espinavell, LES PLANES, CAN JORDI; Llanars, HOTEL GRÈVOL SPA; Molló, HOTEL CALITXÓ, EL COSTABONA; Setcases, CAN JEPET, PIRINEU, CAN TIRANDA; Tregurà, FONDA RIGÀ

Bon profit!